BETT2012-messut Lontoossa – osa I

YLEISTÄ MESSUISTA
(Kuvat ja videot olen ottanut iPadilla. Kuvat voit suurentaa niitä klikkaamalla. Viimeinen video on KouluOn:n tekemä)

BETT-messut (British Educational Training and Technology Show, BETT) on maailman suurin opetusteknologiatapahtuma. (Videokuvaa pääsalista Bambuserissa). BETT2012 pidettiin Lontoossa 11.-14.1.2012 Olympia-messukeskuksessa. Messuilla oli 650 näytteilleasettajaa ja yli 30 000 kävijää 53 eri maasta, Iso-Britannian ulkopuolelta noin 7000 vierailijaa. Suomalaisiakin oli todennäköisesti ainakin yli 100 sillä jo ennen messuja Matleena Laakson (PAOK) Facebookin perustama Suomaiset 2012 BETT messuilla -ryhmä on kerännyt jo 61 jäsentä (18.1.2012). Ryhmässä oli vilkas keskustelu ennen messuja ja se on jatkunut vilkkaana messujen jälkeen. Myös messuilla on oma Facebook-sivunsa, mutta antoisampi tuntuu olevan tuo suomalaisten oma sivu. Loistava tapa jakaa tietoa tapahtumasta, jossa joka paikkaan ja joka ständille millään ehdi. Siihen kannattaa lähteä mukaan edelleen, sillä se on mainio tapa valmistautua ensi vuoden tapahtumaan.  Messujen sivuilla valmistaudutaan jo ensi vuoden messuihin.

Myös Twitter oli mainio valmistautumisväline ja viestiväline messujen aikana. Suomalaisten yhdessä sopiva hashtag oli #finnbett. Messujen muita hashtageja olivat #bett_show #bett2012 ja #bettchat.

Katso myös BBC:n juttu (14.1.2012) videon kera messuilta.

MOBIILIRYHMÄ MESSUILLA

Elimäen lukio on mukana hankkeessa Mobiiliopetusteknologia lukiolaisen arjessa ja oppimisen tukena, jossa ovat mukana myös Kauhavan lukio, Kuopion klassillinen lukio, Muuramen lukio, Voionmaan lukio sekä Otavan opisto. Hankkeessa testataan iPadien käyttöä urheilulukiolaisten arjessa, tiimioppimisessa ja yrittäjyyskasvatuksessa, ilmiöpohjaisessa oppimisessa sekä luokkaopetuksessa.

Hankkeen tavoitteet:

  1. Jukka Sormunen, Sari Jaaranen, Toni Uusimäki, Timo IlomäkiUrheilulukion opiskelijoiden opiskelun tukemista mobiiliteknologian keinoin.
  2. Projekti- ja tiimioppimisen sekä ilmiöpohjaisen oppimisen mallia mobiiliteknologian hyödyntämisen keinoin.
  3. Mobiiliteknologian käyttöä lukion oppiaineissa.
  4. Lukioiden verkostomaista kehittämistoimintaa mobiiliteknologian sekä sosiaalisen median hyödyntämisen avulla.

SMART BOARD

Messuilla oli niin paljon suomalaisia, että meille kannatti järjestää omia tilaisuuksia. Koska Kouvolan lukioihin asennettiin ensimmäiset Smart Boardit joulun alla, minua kiinnosti tietysti aihe. Tilaisuuteen oli kutsuttu esiintyjäksi tanskalainen yläasteen opettaja  Mads Remvig (matematiikka, fysiikka, kemia, biologia, maantiede) ja tsekkiläinen englanninopettaja Veronika Biskupová.

Mads Remvigin vinkkejä
(Kuvia klikkaamalla saat ne isommiksi)

Remvigin mukaan tärkeä asia on, että oppilaat pääsevät käyttämään taulua ja saamaan sitä kautta oivalluksia, esim. matemaattisia ongelmia ratkaistaessa. Matemaattiset ongelmat hän haluaa sitoa tuttuihin tilanteisiin ja käyttää kuvia, jotka liittyvät nuorten elämään, esim. laittamalla heidät pohtimaan, miten monta erilaista hampurilaisateriaa saadaan tietystä määrää raaka-aineita.

Tilasto-ongelma siitä, miten moneen järjestykseen kolme kaveria voidaan laittaa 100 metrin juoksussa. Käytetään hyväksi Smart Boardin mahdollisuutta monistaa objekteja (tässä nimiä) ja sitten oppilaat itse taululle tekemään ja oivaltamaan

Mads Remvig painotti esityksessään sitä, että kannattaa käyttää Smart Boardin tarjoamia valmiita animaatioita.

(Esimerkissä Smart Boardista löytyvä Energy Skate Park)

Oppitunnin rakenteen Remvig kuvasi näin:

Remvigin lopputiivistelmä

Hän tiivisti filosofiansa vielä kolmeen kohtaan:

  • Käytä animaatioita.
  • Interaktiivisuus
  • Anna oppilaiden yrittää.

Veronika Biskupován vinkkejä

Veronika oli kokenut positiiviseksi tekstin ja äänen yhdistämisen eli tarinaan liitetään tekstiin liittyviä ääniä (juna, tuuli, koiran haukuntaa jne.). Se auttaa opiskelijoita keskittymään käsiteltävään tekstiin.

Tekstinymmärrystä ja muistamista voidaan testata laittamalla oppilaat järjestelemään tarinan asioita aikajärjestykseen.

Notebookista

Veronica vinkkasi, että Notebookilla on kätevä tehdä vastauspohjia, johon oppilaat voivat tehdä vastauksensa yhdessä. Se jälkeen opettaja voi tallentaa tuotokset uudella nimellä esim. luokkien omiin kansioihin ja näin tehtävätiedosto on käytettävissä uusille ryhmille.

Tilaisuudessa tuli myös esille, että Notebookista on tulossa keväällä versiopäivitys eli Notebook 11 ja sen myötä uusia ominaisuuksia, joista 3D ominaisuuksia videolla esittää Aronetin kouluttaja Arvi Timgren. (Video on KouluOn:n tuotantoa)

Mainokset

One comment

  1. Päivitysilmoitus: Bett 2012 « Markus Aalto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s