BETT2012-messut Lontoossa – osa 2 – GarageBand

MUSIIKKIA iPADILLA

Makemoremusic

Ensin varoituksen sana. Itse en ole musiikki-ihmisiä, joten termit eivät ole välttämättä ihan tarkkoja tekstissäni, mutta musaihmiset varmasti ymmärtävät videoista ja linkeistä, mistä on kyse.

Varmaan yksi tunnetuimmista appseista iPadille on GarageBand. Se on hämmästyttävän monipuolinen ohjelma, jolla voi soittaa monenlaisia soittimia, tehdä omia sävellyksiä ja äänityksiä. Siinä voi käsitellä kahdeksaa ääniraitaa. Sen voi liittää oikeisiin soittimiin. Siihen voi äänittää omalla tai ulkopuolisella mikrofonilla puhetta tai laulua ja käsitellä niitäkin.

Makemoremusicin Joe Moretti veti hienoa settiä BETT-messuilla erityisesti GarageBandista. Sivuilta löytyy musa-appseja ja Joe Morettin Twitter-tili. Kaveri oli loistava esiintyjä! Hän esitteli osastolla muitakin mielenkiintoisia appseja.

Tässä on noin 15 min setti hänen esityksestään. Valitettavasti en kuvannut aiemmin, mutta tämä antaa kuvaa mahdollisuuksista, jos GarageBand ei ole sinulle tuttu ohjelma.

Store Van Music

Academian osastolla (K9) Store Van Music -yrityksen edustaja Neil Johnston demosi upeasti, mitä yksi soittaja voi tehdä muutamalla soittimella ja kolmella iPadilla. Olen kuvannut tämä suoraan Bambuserilla ja valitettavasti tämä WordPress.com ei tue Bambuserin upotuksia. Saat videon näkyviin tästä linkistä. (Biisin alku lähtee vähän hitaasti liikkeelle, mutta kannattaa katsoa.)

Mitä sitten luokka voi tehdä usealla iPadilla? Tässä esimerkki yrityksen mainosvideolta

Sama video löytyy yrityksen koulusivulta.

Omia kokemuksia GarageBandista

Itse en ole soittotaitoinen, mutta kotipädillämme on GarageBand, koska tyttäreni soittaa omaksi ilokseen sähkö- ja akustista kitaraa ja välillä ihan perusedullista käytettynä ostettua Casion CTK-471 -kosketinsoitinta.

Yksi hienous GarageBandissa on, että siinä on kahdeksan vahvistinta ja kymmenen pedaalia. Näin perussähkökitarasta tulee todella monipuolinen soitin.

Markkinoilla on useita erilaisia liittimiä sähkökitaran ja iPadin väliin. Edullisimmissa liitäntä tapahtuu kuulokelintään (3,5 mm). Se huono puoli on se, että se samalla mykistää iPadin. Liitäntäkappaleessa on toki 3,5 mm uloslähtö, josta ääni saadaan kulokkeisiin tai ulkopuoliseen kajariin.

Hankin Lontoosta Applen kaupasta (79,95 puntaa) Morettillakin olleen JAM:n adapterin. Ks. video liittämisestä valmistajan sivulta. JAM:n hyvä puoli on se, että se liitetään dock-liittimeen, jolloin ääni saadaa kuulumaan iPadin (yllättävän hyvästä) kaiuttimesta, ja myöskin iPadin oma kuulokeliitäntä on käytettävissä.

Tältä se kotona näyttää:

Liittäminen videolla näyttää helpolta, mutta pari kommervenkkiä tuli vastaan:

 • Kun JAM kiinnitetään kitaraan, pitäisi syttyä vihreä valo. Näin ei meillä ensin käynyt. Tyttäreni keksi ratkaisun valmistajan tukisivuilta. JAM on tehty iOS4-versiolle. Omaan iPadissä meillä on iOS5. Siitä selvisi sillä, että liitti JAM:n Mac-tietokoneeseen. Onneksi meiltä koulusta löytyy yksi MacBook Air. Muuten homma ei olisi lähtenyt pelittämään! Päivitysversio löytyy täältä.
 • Toinen huomiotava asia on se, että JAM:n dock-liittimessä on sivuilla painikkeet, joilla siinä olevat väkäset vapautetaan. Normaalistihan iPadin oma liitin vain vedetään pois iPadista. Ensin ihmettelimme, että liitin on älyttömän tiukka, kunnes hoksasimme lähes huomaamattomat painikkeet liittimen sivuilla.
 • Kun nuo oli saatu kuntoon, niin homma on pelittänyt hienosti. JAM:n käyttö ei rajoitu vain sähkökitaraan vaan siihen voi liittää minkä tahansa sähköisen soittimen esim. tuon meidän Casion iPadiin.

iPad GarageBandin kanssa moninkertaistaa soitinten määrän

iPad moninkertaistaa soitinten määrän yhdessä GarageBandin kanssa, kuten yllä olevasta Store Van Musicin mainosvideosta näkyy.

Soittimia löytyy seuravaasti

  • 8 kosketinsoitinta
  • 3 rumpusettiä ja 3 rumpukonetta ja niitä hyödyntämään Smart Drums, jolla voi luoda biittejä sijoittamalla ja siirtelemällä rumpuja ruudukossa ja saada siten aikaan erilaisia rumpukuvioita.
  • 8 vahvistinta ja 10 pedaalia
  • sampleri
  • 3 sähköbassoa ja läskibasso
 • 3 sähkökitaraa ja yksi akustinen
 • vielä audio recorder, jolla voi äänittää puhetta ja laulua ja muuttaa ääntä erilaiseksi (pieni huone, iso huon, uninen, puhelimessa, kuiva, kaiutin, pikkuorava, robotti, hirviö)

Mitä tällainen ohjelma sitten maksaa? Hinta on 3,99 euroa.

Mainokset

6 comments

 1. Nimetön

  Kiitos! Olen sen verran sitä räplännyt ja katsonut tyttäreni työskentelyä, että olen samaa mieltä siitä.

 2. Päivitysilmoitus: Bett 2012 « Markus Aalto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s